tisdag 13 februari 2007

Blå, blå vindar

En titt på TV4-nyheterna och dagens ämne var givet. Tydligen är 400 asylsökande bostadslösa i Malmö. De flesta av dem är irakier och många väntar på att resten av familjen ska anlända snart. De löser sovplatsproblemet från kväll till kväll. Slumra på nattbussen, sova i en verkstad, låna en väns soffa eller klämma ihop sig i en bil.
Malmös kommunalråd Ilmar Reepalu (s) vädjar om hjälp från staten och andra kommuner. Inte mer än rimligt, kan man tycka. Men i en kommentar visar migrationsminister Tobias Billström (m) var alliansskåpet ska stå:
- Jag skulle inte heller tycka det var kul att skumpa omkring på nattbussen och inte ha tak över huvudet, men man måste ju tänka på att det är bättre med en tillflyktsort undan bomber, krig och granater än att inte ha det alls.
Jo, om det är där du sätter ribban kan vi känna oss trygga i förvissningen om att inte en enda skattekrona till kommer att gå till att uppfylla FN:s deklaration om mänskliga rättigheter. Den där paragrafen* om alla människors rätt till en bostad, den kommer att tippexas över av Billströms sekreterare illa kvickt.

*) Artikel 25
1. Var och en har rätt till en levnadsstandard tillräcklig för den egna och familjens hälsa och välbefinnande, inklusive mat, kläder, bostad, hälsovård och nödvändiga sociala tjänster samt rätt till trygghet i händelse av arbetslöshet, sjukdom, invaliditet, makas eller makes död, ålderdom eller annan förlust av försörjning under omständigheter utanför hans eller hennes kontroll.

Inga kommentarer: